Våra Tjänster2022-12-07T14:35:00+01:00

Vi på Tandkliniken har många års
samlad erfarenhet inom tandvårdsområdet.

Välkommen att boka tid för konsultation. Vi tar hand om dig och dina tandproblem.

Kontakta oss för en tid på telefonnummer 0920-402 400.

Ikon, välmående tand

Allmäntandvård

Ikon, tand med hål i

Tandköttsinflammation & tandlossningssjukdom

Ikon, föreställande en käkled

Käkledsbesvär

Ikon, illustrerar en käkled

Ersättning av saknande tänder

Ikon, tand med skydd ovanpå

Tandreglering och Invisalign

Ikon, välmående tand

Tandblekning

Ikon, en tand

Allmäntandvård

Första gången du kommer till oss börjar vi med att undersöka din munhälsa. Efter diagnostik och röntgen fastställs en behandlingsplan. Här utförs förebyggande behandlingar, lagningar, rotfyllningar och tandköttsbehandlingar men tyvärr ibland även tanduttagningar.

Behandling av karies

Små kariesangrepp kan behandlas förebyggande; med fluorpreparat och optimerad munhygien kan sådana angrepp stanna av. Behöver kariesangreppen lagas använder vi olika material t.ex. komposit. Vid större skador kan kronterapi vara nödvändig.
Lätt att komma ihåg är 2 x 2 x 2 x 2 regeln för att minska kariesrisken:
Borsta tänderna 2 ggr/dag med 2 cm fluortandkräm i 2 minuter samt ge tänderna tid att vila: minst 2 timmar mellan måltiderna.

Rotbehandling

Ibland kan en tand vara så skadad att nerven blir inflammerad eller dör. En rotbehandling kan rädda tanden. Rotkanalerna rensas och fylls med ett gummiliknande material som klistras fast i kanalerna. En rotbehandling kräver ofta ett par behandlingstillfällen.

Behandling av tandköttsinflammation (gingivit) och tandlossningssjukdom (parodontit)

Gingivit är en tandköttsinflammation som vanligast förorsakas av bakterier och beläggningar. Gingiviten behandlas genom avlägsnande av tandsten och beläggningar och optimering av munhygienen.
Utan behandling kan gingiviten övergå i parodontit (tandlossningssjukdom) vilket innebär att tandens fäste förstörs. Detta kan leda till att tänderna blir lösa, förflyttar sig eller att tänderna upplevs längre när tandköttet drar sig tillbaka.
En tidig behandling av parodontiten och optimerad daglig munhygien ökar chansen till utläkning.

Ikon, tand med hål
Ikon, käkled

Käkledsbesvär

Malfunktion i käkleder eller tuggmuskler  orsakad av bland annat stress kan leda till ansiktssmärta och huvudvärk, knäppningar eller andra ljud i käkleden och försämrad tuggförmåga. Vanligtvis är besvären mest kännbara på morgonen,  men kan även dyka upp under dygnets övriga timmar. För dig som upplever dessa besvär kan vi erbjuda en personligt anpassad behandlingsplan med övningar utformade för att lindra besvären samt vid behov även en bettskena.

Ersättning av saknande tänder

Broar
Saknas enstaka tänder kan de ersättas av broar, dvs konstgjorda tänder som sitter ihop och sätts fast på tänderna som angränsar till luckan.

Implantat
Titanskruvar opereras in i käkbenet och efter inläkning kan en konstgjord tandkrona fixeras på skruven. Med implantatkonstruktioner kan en tand, flera tänder eller alla tänder i en käke ersättas.

Proteser
Avtagbara tandersättningar som vilar på slemhinnan i de tandlösa områdena och fixeras med klamrar på de resterande tänderna. Är käkarna helt tandlösa utformas helproteserna på ett speciellt sätt så att de suger sig fast på överkäken eller vilar på underkäken.

Ikon, tand med skruv i botten
Ikon, tand med skydd ovanpå

Tandreglering och Invisalign

På Tandliniken kan vi erbjuda tandreglering till vuxna med både den vanliga ”rälsen” och med genomskinliga plastskenor om man önskar ett knappt synligt behandlingsalternativ. Invisalign har på den senaste tiden blivit ett mycket populärt och effektivt sätt att justera sina tänder och vi har behandlat många nöjda patienter med Invisalign.

Extern länk Invisalign
Extern länk Spark Aligners

Tandblekning

Om missfärgningar ligger djupare i tandsubstansen och inte kan poleras bort med professionell tandrengöring kan blekning vara lösningen. Innan tänderna bleks är det viktigt att tänderna först undersöks: tänderna och tandköttet måste vara friska och befintliga lagningar måste vara av god kvalitet.

Ikon, en tand

Hittar du inte det du söker?

Om du har frågor om våra behandlingar, tjänster eller priser är du alltid varmt välkommen att kontakta oss på 0920 – 40 24 00.

Vi har nedan samlat ett par av de vanliga frågor som ni brukar ställa till oss samt några generella råd om tandhälsa.

Hur ofta behöver jag gå till tandläkaren?2020-05-06T16:17:43+02:00

Här finns ingen exakt regel utan vi diskuterar oss fram till en lösning som svarar mot just dina förutsättningar och behov.

Vad kan jag göra åt dålig andedräkt?2020-05-06T16:18:10+02:00
Dålig andedräkt beror på att vissa bakterier i munhålan bildar svavelföreningar som uppfattas illaluktande.
En tandrengöring hos tandhygienist brukar ge bra resultat samt att du själv borstar noga och använder tandtråd regelbundet.
Man kan även komplettera med särskilda munsköljningspreparat.
Jag har tandläkarskräck, hur kan ni hjälpa mig?2020-06-23T12:46:11+02:00

Tandkliniken erbjuder en lugn miljö och vi har dessutom stor erfarenhet av tandvårdsrädda patienter. Berätta gärna när du bokar din tid att du är orolig inför besöket så ska vi göra allt för att hjälpa dig på bästa sätt.

Hur vet jag om jag har hål i tänderna?2020-06-23T12:46:40+02:00

Oftast känner man ingenting förrän hålet har blivit så stort att till och med roten blivit skadad. Det är därför viktigt att regelbundet besöka sin tandklinik för att undersöka sin munhälsa och självklart sköta rekommenderade skötselråd.

Vad är tandlossning?2020-06-23T12:47:18+02:00
Tandlossning är Sveriges vanligaste kroniska infektionssjukdom. Vid tandlossning angriper bakterier tandens fäste i käken. Behandlingen syftar vanligen till att rengöra tänderna noggrant från plack och tandsten. De allra flesta tänder kan räddas om man får hjälp i tid.
Huvudvärk kan komma från dina tänder!2020-05-06T16:22:03+02:00

Spänning och stress i kombination med t.ex. tandgnissling kan ge huvudvärksproblem.

Undvik småätande och kladdig mat2020-06-23T12:47:56+02:00

Försök att undvika småätande för att förebygga karies (hål i tänderna). Tänderna behöver vila mellan varje måltid för att hinna reparera emaljytan som angrips av att skadliga bakterier bildar syror när du äter eller dricker. Kladdig mat och godis stannar kvar längre på tänderna och påskyndar på så sätt kariesprocessen.

Hälsan i munnen är en del av din totala hälsa!2020-06-23T12:48:33+02:00

Det är viktigt att ha en frisk mun. Din munhälsa påverkar även din allmänna hälsa och ditt välmående. Regelbundna besök hos din tandläkare och tandhygienist är ett bra sätt att ta hand om dig själv och investera i din egen hälsa. Via Tandkliniken har du dessutom vid behov tillgång till Hermelinens hela nätverk av specialister inom tand-, hälsovård och sjukvård.

Regelbundna tandläkarbesök!2020-05-06T16:23:06+02:00

Karies och tandlossning verkar i det tysta. Det bästa sättet att undvika problem är att undersöka tänderna regelbundet. Tidiga åtgärder blir oftast enklare och lindrigare. Vi skickar gärna kallelse för regelbundna besök om du trivs med oss efter det första besöket.

En hand pekar på en datorskärm som visar en 3D-bild på en käke med tänder
Till toppen